Методика навчання бігу на короткі дистанції

Особливий інтерес представляють різновиди бігу, які потребують максимальної швидкості, - спринт, або біг на короткі дистанції який поділяється на гладкий (50, 60; 100, 200, 400 м), бар'єрний (110 і 400 м - гол., 100 і 400 м - жін.), естафетний (4x100 м гол. І жін.). А провідне місце серед спринтерських дистанцій займає біг на 100 м.
У спринті спортсмен біжить по своїй доріжці (мінімальна ширина - 1,22 м, максимальна -1,25 м). Великі, а тим більше міжнародні змагання проводяться тільки на аренах, які мають вісім бігових доріжок по всьому крузі.
Перед початком забігу суддя дає команду "На старт!", причому на мові країни, де проходять змагання,її може супроводжувати свисток. Бігуни займають стартову позицію, опираючись руками і одним комком об землю, а  ступнями впираючись в пластини стартових колодок. Після того як спринтери завмирають, статер командує: "Увага! Атлети подають тулуб вперед, не відриваючи руки від землі і переносячи на них вагу тіла; коліно уже не торкається доріжки. При цьому ступні повинні і далі втираються в пластини і залишається лише трохи послабити тиск на них, як прозвучить сигнал фальстарта - передчасного старту.
При звуці вистрілу бігуни лічать вперед. На престижних змаганнях спортсменти (і глядачі) чують звук вистрілу, записаний на спеціальний носій. Так досягається фіксований інтервал часу між командою "Увага!" і звуком вистрілу.
Якщо хтось допускає фальстарт, стартер повторним ви стрілом повертає бігунів до стартової лінії. Спортсмен, який винуватий у фальстарті. Стримує попередження, а при повторному фальстарті будь-кого з спортсменів даного забігу - дискваліфіковується. Покарання за фальстарт завжди було суворим.
Ціна часу на стометрівці дуже висока. Почалася вона з боротьби за десяті частки секунди, а зараз уде рахуються соті. Історія рекордів на цю швидкоплинну дистанцію дає нам наочні приклади того, як на спортивні результати впливали не тільки фізичні якості атлетів, а й їхня спостережливість, уміння аналізувати явища природи, знання в галузі науки і техніки. За частками секунди завжди стояли роки напруженої праці м'язів і розуму атлетів та їхніх тренерів.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

План-конспект уроку фізичної культури з легкої атлетики для 6 класу

План-конспект уроку фізичної культури з елементами футболу для 8 класу